понеделник, 3 март 2014 г.

Протеин - нужни количества на ден


Нека си поговорим малко за протеина!
Това е най-важната структурна единица на клетката и на ензимите, без които клетките не могат. Половината от сухата ни телесна маса ( мускули, кожа, коса, нокти, очи, имунна система) е съставена от протеини. Те са изградени от аминокиселини. Съществуват 21 различни жизненоважни аминокиселини. Девет от тях известни като незаменими не могат да се произвеждат в ч...овешкото тяло и трябва да се набавят от храната. Ако те не се набавят темпото на създаване на нови протеини се забавя, и може да спре напълно, тъй като тялото ни губи протеини всеки ден. Организмът ще старее, без да се подновява и ще бъде обречен на загиване. Всекидневното приемане на протеини осигурява изграждането на нови протеини. Протеините са важни и защото техният прием стимулира отделянето на хормона глюкагон. Този хормон има обратна на инсулина физиологична функция. Да си припомним: Именно излишното количество инсулин ни прави дебели и ни пречи да отслабнем. Той е причината да чувстваме глад, замъглява ума ни, намалява силите и издържливостта ни и увеличава вероятността да се разболеем. Тези нблагоприятни ефекти на инсулина могат да бъдат предотвратени от неговия противник – глюкагона.
 

Изследвания показват, че идеалното количество на протеин, което трябва да приемаме на ден е 1,65 гр на килограм или ако аз съм 56 кг би трябвало да приемам 56 х 1.65 = 92,4 гр, но тук говорим за минимално количество за поддръжка на азотния баланс в тялото, в зависимост от нашата физ активност и целите вървим нагоре в грамовете.За трениращите умножаваме дори по 3. Протеина трябва да го разделим на 5-6 порции и да го приемаме на всяко хранене, ако няколко часа не консумираме протеин, влизаме в катаболизъм - тялото започва да се самоизяжда - за да добави нужните аминокиселини. Така изчезват натрупаните мускули и се появява мастната тъкан ( НО внимание, мускулите не стават на мастна тъкан! Мускулът просто се смалява за сметка на останалото). Често за да се покрият тези високи нужди от протеин на организма използваме храниителните добавки - сурватъчен протеин и казеин, но за тях друг път.
Не прекалявайте с протеина, обаче, ако приемате повече от нужното ви за вас количество, излишъка се превръща от черния дроб в мастна тъкан и се складира под формата на такава.




Няма коментари:

Публикуване на коментар