понеделник, 25 ноември 2013 г.

Добрите мазнини горят лошите мазнини

Днес, много ми се иска да поговорим малко за мазнините. Да започнем с разбиването на мита, че не трябва да ядем мазно, защото трупаме тлъстини.Това е изкючително грешно!  Повечето хора се опитват да премахнат мазнините от менюто си на всяка цена, с цел да стопятизлишните килограми и да подобрят здравето си, ако сте част от тях тогава задължително ви препоръчвам да прочетете следващите редове.
Мазнините са едни от основните съставки в нашия организъм, благодарение на които съществуваме. Те са доминиращата съставка в човешкия мозък, тъй като повече от 60% от теглото на мозъка е мазнина, те са тези които „информират” мозъка, че сте се нахранили и трябва да спрете да ядете. Освен на добри и лоши мазнини, те се разделят и в зависимост от своята флуидност- наситени, мониненаситени и полиненаситени.
Добрите мазнини са мононенаситените и омега3 мастни киселини или по-точно казано зехтин, маслини, авокадо, сурови ядки, рибено масло.
Лошите мазнини са наситените, трансмастни киселини и архидоновата киселина(в превишени количества)- яйчния жълтък, червените мазни меса, дреболиите, преработените храни
В графата добри попадат мононенаситените и дълговерижните омега-3 мастни киселини.


Мононенаситените мастни киселини (течни при стайна температура, но кашави в хладилник) не оказват влияние върху нивото на инсулина или глюкагона. Тези мазнини забавят скоростта на въглехидратите, които навлизат в кръвния поток. В допълнение, това са мазнините, които предизвикват освобождаването на хормона холецистокинин, който ви дава чувството за ситост. Без наличието на мононенаситени мазнини просто не можете да имате напълно балансирано ястие.Тях можете да си ги набавите от зехтина, маслините, определени ядки (бадеми, лешници, шам фъстък, кашу) и авокадо.

Наситените мазнини (твърди при стайна температура), с които трябва да сте особено внимателни, се съдържат в източ¬ниците от животински продукти и пълномаслените млечни продукти, като сирене, масло и сладолед.
Когато консумирате прекалено много наситени мазнини, клетъчните мембрани стават прекалено твърди. Понеже тялото не може да си произвежда полиненаситени мазнини (трябва да ги набавя единствено чрез храната), означава че не може да коригира флуидността на мембраните. В това обкръжение от твърди мембрани, рецепторите (особено инсулиновите) не могат да функционират правилно, което води до състояние, известно като инсулинова резистентност. Инсулинът не може да осъществи биологичната си роля, защото клетките не получават неговите послания. Това принуждава тялото да отделя все повече и повече инсулин, за да закара хранителните вещества до клетките и да намали нивата на кръвната захар.
И, както вече знаете, колкото повече инсулин произвеждате, толкова по-болни и по-дебели ставате.
Транс мазнините са изключително вредни за здравето мазнини. Тези мазнини не се срещат естествено в природата. Те са изкуствено създадени от хранително-вкусовата промишленост, с цел да се удължи срока на годност , да се подорби аромата и вкуса на продуктите, и най-вече излиза по-евтино за производителя. Транс мазнините се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла Омега-6, в присъствието на катализатори и водород. Това е индустриален процес, известен като хидрогениране, при който се променя молекулярната структура на растителните мазнини, което ги прави по-стабилни и трудни за окисляване..
И така, тези много вредни мазнини можете да ги намерите почти навсякъде около вас – в частично хидрогенираните растителни масла, в почти всички преработени храни (бисквити, солети, вафли, торти, чипс и т.н) и разбира се в маргарина, която е най-популярната хидрогенирана мазнина.
Когато пазарувате, обръщайте внимание на съдържанието на опаковката. Всеки път, когато видите изписано на етикета „частично хидрогенирано растително масло“ или „хидрогенирани мазнини”, трябва да знаете, че дадената храна съдържа тези така вредни за здравето ви транс мазнини.
Полиненаситените мазнини( остават в течно състояние в хладилник) са Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, като и двата вида участват в синтеза на Айказаноидите.
Дълговерижните Омега 3 мастни киселини, се намират в рибата и рибеното масло. Те са градивните блокове необходими за синтеза на “добри” Айказаноиди, и са изключително мощни съюзници в стремежа ни за по-дълъг и здравословен живот
С две думи консумирайте добри мазнини, пиите рибено масло или есенциални мастни киселини, защото това не е нещо, което се произвежда от тялото и сме ние, които трябва да му го набавим за да може да функционира всичко добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар