неделя, 3 ноември 2013 г.

КЕСТЕНИТЕ –удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот


Известно е, че кестените се култивират от 6000 години насам, родина на кестените са азиатските държави. В Европа са пренесени още преди около 3000 години.

Кестените, за разлика от другите ядки,  са много нискокалорични и бедни на мазнини, в 100 грама се съдържат около 200 калории.Богати са на въглехидрати, което ги прави страхотен източник на енергия през зимата. В състава им се открива и висококачествен протеин, много лесно усвоим от човешкия организъм.

Богати са на минерали, витамини, фитонутриенти, манган, мед и калий, витамин В6, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, витамин К и ниацин и не на последно място Витамин Ц, почти колко при лимоните., което ги прави отличен избор в борбата с вирусите, за укрепване на имунната система. Калият и фосфорът в кестените помагат за укрепването на сърдечносъдовата, костната и нервната система.


 Използват се при хора болни от анемия, за лечение на магарешка кашлица, помагат в борбата с високата температура, много добър източник на фибри-идеални за включването им във всякакви диети, при лечение на разширени вени, укрепват кръвоносните съдове и капилярите и предотвратяват образуването на тромби.От дивите кестени се прави запарка, действат противовъзпалително и обезболяващо, дават се при кашлица и хрема, диария,

Кестените могат да се консумират сурови или печени.Сурови имат леко тръпчив вкус. Когато ги печем, придобиват сладък вкус, което ги прави много харесвани от децата.
 
 
 

 

Ето ви един лесен вариант за тяхната консумация

 
С помощта на остър нож, правим по  един Х  от плоската им страна. Слагаме ги в тава, поръсваме със сол и вода и слагаме едно парче вестник отгоре. Слагаме ги в предварително загряна на 200 градуса фурна и печем около 30 мин или докато „ цъфнат” ( разреза който сте направили се отваря). И не забравяйте да мокрите вестника!



 
А тук може да намерите допълнителни рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар