Известно е, че кестените се култивират от 6000 години насам, родина на
кестените са азиатските държави. В Европа са пренесени още преди около 3000
години.
Кестените, за разлика от другите ядки,
са много нискокалорични и бедни на мазнини, в 100 грама се съдържат
около 200 калории.Богати са на въглехидрати, което ги прави страхотен източник
на енергия през зимата. В състава им се открива и висококачествен протеин,
много лесно усвоим от човешкия организъм.
Богати са на минерали, витамини, фитонутриенти, манган, мед и калий,
витамин В6, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, витамин К и ниацин и не на
последно място Витамин Ц, почти колко при лимоните., което ги прави отличен
избор в борбата с вирусите, за укрепване на имунната система. Калият и фосфорът
в кестените помагат за укрепването на сърдечносъдовата, костната и нервната
система.
Кестените могат да се консумират сурови или печени.Сурови имат леко тръпчив
вкус. Когато ги печем, придобиват сладък вкус, което ги прави много харесвани
от децата.
Ето ви един лесен вариант за тяхната консумация
Няма коментари:
Публикуване на коментар