сряда, 20 ноември 2013 г.

Кажете ДА на въглехидратите!

Питали ли сте се с какво точно се храним, тоест дали това което виждаме и поглъщаме е точно от това от което се нуждае нашия организъм? Който е запознат с разделното хранене, знае че храната е съставена от 3 основни неща: белтъчини или протеини, въглехидрати и мазнини, останалото е:витамини, минерали, ензими, ароматни вещества, оцветители, консерванти и антиоксиданти. Веднъж попаднали в нашия организъм, протеините се разлагат на аминокиселини, въглехидратите на прости захари( глюкоза) , а мазнините на мастни киселини. От получените вещества се хранят нашите клетки и произвеждат енергия. Изследвания показват,че близо 2/3 от консумираните въглехидрати се използват за мозъчните клетки, тоест за да мислим бодро, да не се чувстваме отпаднали и да сме здрави, трябва да предоставяме определно количество глюкоза на мозъка ни. Но какво става с останалата 1/3?Тя се складира под формата на гликоген или в черния дроб или в мускулите. От черния дроб, може да бъде изтеглена и използвана за физиологичните ни нужди в следващите 24 часа, но от мускулите не може. След като се напълнят складовете ни, останалото се трупа под формата на мастна тъкан или по точно казано подкожна мазнина.



Богатата на въглехидрати храна, предизвиква рязкото покачване на кръвната захар,за да може да се превърне излишното количество въглехидрати в мазнини.Увеличеното количество инсулин не само съхранява излишъка под формата на мазнини, но пречи и на тялото да освободи натрупаните вече резерви.Или казано с по прости думи човешкият организъм се нуждае от определено количество въглехидрати при всяко хранене за оптимално функциониране на мозъка, точно като антибиотик който трябва се приема в определени часове. Всеизвестно е, че прекомерната консумация на всяко лекарство води до токсични странични ефекти. Страничният ефект от предозирането на въглехидратите при всяко хранене е прекомерното производство на инсулин, като последствията могат да бъдат наистина опасни за вашето здраве. Въглехидратите биват два вида, благоприятни и неблагоприятни. Неблагоприятните въглехидрати са наречени така, поради техния висок гликемичен индекс. Ако една храна е с висок гликемичен индекс, това означава, че по-бързо се абсорбира в кръвния поток. Нивата на инсулина ще се повишат по-бързо, и ще огладнеете по бързо след хранене с въглехидрати с висок гликемичен индекс. Ако все пак не можете напълно да се откажете от тях, консумацията на неблагоприятни въглехидрати НЕ трябва да надвишава повече от 25% при всяко хранене. Примери за най-неблагоприятни въглехидрати с висок гликемичен индекс са високо рафинираните храни като тестените изделия, белия хляб, картофите и зърнените закуски, които се изстрелват директно в кръвта.Благоприятните въглехидрати са всички останали, които не придизвикват рязкото покачване на инсулина и се разлагат на фруктоза и галактоза, техният процес на усвояване е доста по-бавен, първо минават през черния дроб и след това попадат в кръвта. Но трябва да отбележим, че говорим за плодове и зеленчуци без нишисте (банани, картофи, моркови, царевица). От гледна точка на гликемичния индекс, пълнозърнестите храни оказват почти същия ефект върху инсулина, както храните от бяло брашно, така че нямат определено позитивно влияние върху хормоналния баланс. Но ако сте достигнали идеалния процент на телесни мазнини, нямате хронични болести, имате добра физическа форма, и сте винаги доволни и емоционално уравновесени, тогава може да добавите пълнозърнести храни в диетата си. Не забравяйте, че истинските пълнозърнести продукти обикновено се намират само в складовите помещения или в секцията за замразяване в супермаркетите, а не по рафтовете с преработени храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар