събота, 9 ноември 2013 г.

СКАЧАЙТЕ НА ВЪЖЕ ЗА ДУПЕ И ИЗВАЯНИ БЕДРА

Скачането на въже е като карането на колело, никога не му минава модата. Учиш се веднъж и го можеш цял живот.




Повечето хора го свързват със своето детство или със филма „Танго и Кеш”, когато Супер Силвестър скачаше на въже след изморителното бягане по хълма. Че кой ще забрави тази прословута сцена. Това е един от малкото спортове, заедно с плуването, където участват почти всички мускулни групи на тялото ни - крака, ръце и торс. Освен, че мнозина го използват за отслабване, скачането на въже оказва страхотно влияние върху организма ни : подобрява централна ни периферна система, тъй като през повечето време трябва да балансираме,контролира кръвното налягане, повишава издържливостта,действа благоприятно и на сърдечно съдовата ни система, като оросява  вътрешните органи и не на последно място ни освобождава от среса, на който сме подложени ежедневно. Един от любимите ми фитнес уреди, тъй като е компактен и се събира дори и в дамска чанта. Внимание, обаче когато си купувате въже, спомняте ли си как се мери?Стъпвате с единия крак в средата на въжето, хващате двата края на въжето и ги вдигнете нагоре по дължината на тялото. Идеалното за вас въже е това, чиито краища стигат до подмишниците.

А сега да поговорим за отслабващия му ефект и с какво би допренесъл този вид спорт за влизанито ни във форма.Според изследване публикувано в журнала PLOS ONE, 10 минути скачане на въже изгарят количество калории, сравнимо с изразходените при 30 минути джогинг, това ни навежда на мисълта, че спокойно можем да го класираме към умерено до високо интензивна кардио дейност. 10 минути скачане на въже изгарят между 150 и 200 калории. Нужни са 2-3 седмици за да започнете да чувствате ефекта. Скачанията можем да ги разделим на:

Ниско интензивна 60-100 завъртания в минута

Средно интензивно 101-150
Високо интензивно 160-199
Състезателни стойности 200-300

 

Хубаво е в началото да започнете да скачате с двата крака, това е и основният модел на скачане. Не се стяскайте от това, че едва ли ще направите повече от 5 скока последователни първия път, с времето ще свикнете и ще ставате все и все по –добри.Когато усетите,че сте станали достатъчно добри в това, може да премините и към т.нар. джогинг стъпка, която наподобява бягането или скачнто на един крак (Отскача се от един крак с по-високо темпо).
Една нормално направена кардио тренировка с въже има продължителност от 20 -30 мин, ако това ви е непосилно започнете с 5 мин после интервал и така увеличавайте дозата по малко всеки ден. За жените горещо препоръчвам да носят спортен сутиен. В моята програма съм го включила като загрявка в началото на тренировката, действа безотказно. Вие сте на ход!
.

След тренировка незабравяйте да вземете своята дозичка коластра, за да разнесете млечната киселина и да изградите мускулните влана отново. С коластрата ще забравите и за мускулната треска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар